Hoe werkt zo een Makerslab nu precies

We liepen allemaal al enkele jaren rond met het idee om een publieke plaats te creëren waar iedereen zijn of haar creatieve hobby of gekke ideeën kan komen uitoefenen en uitwerken. Want niet iedereen heeft thuis de ruimte, tools en/of kennis ter beschikking om dit tot een goed einde te brengen. Behalve onze eigen expertise  gaan wij daarom ook met de regelmaat van de klok op zoek naar mensen die in hun eigen vakgebied graag andere mensen hun kennis en kunde willen overbrengen. En dat in de juiste omgeving en met de juiste gereedschappen.

Maar de doelstelling blijft om een open platform te bouwen waar iedereen welkom is om te leren doen wat hij of zij graag doet. Is dat dan koken, knutselen, breien, lassen, programmeren, hacken, robots bouwen,… Je kan het zo gek niet bedenken, of wij doen het!

Het Makerslab is aangesloten bij het STEM-Academie netwerk (STEM staat voor: Science, Technology, Engineering and Mathematics) alsook zijn wij een leuke CoderDojo afdeling. De CoderDojo organisatie heeft als doel jongeren tussen de 8 en 18 jaar wegwijs te maken in het programmeren. Neem hier een kijkje voor meer info over de Coderdojo’s.

Verder zetten wij ons ook in om samen met de lokale en minder lokale jeugdbewegingen, scholen en verenigingen activiteiten te organiseren, dit alles rond de maker-scene en techniek.

Vanuit onze visie geven we workshops in alle mogelijke “disciplines” van het maken en creëren, en willen we onze leden een plaats geven waar men met 3D printers, lasercutters, CNC machines en alle gereedschap aan de slag kunnen om hun dromen te komen realiseren.

Wij focussen ons op quasi alle leeftijden en doelgroepen. Er zullen specifieke workshops worden gegeven voor jongeren, jongvolwassenen, volwassenen, senioren. Alsook specifiek gericht op leerkrachten, monitoren en begeleiders. Ons doel is vooral workshops en activiteiten te organiseren voor het hele gezin! Maar bovenal: IEDEREEN is welkom in De Shack!

Wie kan er bij ons allemaal terecht

Het antwoord op die vraag is eigenlijk erg makkelijk:

IEDEREEN IS WELKOM

Ongeacht je leeftijd, geslacht, afkomst, kennis… Als je zin hebt om iets te leren maken, of te leren werken met een bepaald materiaal of product, een bepaalde techniek aanleren etc.

Uiteraard is een bepaalde minimum leeftijd soms wel een voorwaarde dat afhankelijk is van de activiteit. Zo zullen bepaalde workshops en activiteiten voorbehouden worden voor een bepaalde leeftijdscategorie. Maar je kan bv. al vanaf 8 jaar terecht bij onze workshops van CoderDojo, maar de meeste van onze (buiten)activiteiten & workshops zijn speciaal georganiseerd voor het hele gezin, dus maakt je leeftijd helemaal niets uit!

Het enige wat telt, is je zin om te leren, te ondernemen en voor avontuur. Als je bijvoorbeeld bezeten bent van techniek, maar het gevoel hebt dat je daarmee nergens terecht kan, dan ben je bij Makerslab De Shack aan het juiste adres!

MAAR DAT IS NIET ALLES!

Ben je met jouw vereniging, vriendengroep of gewoon met een groep mensen op zoek naar een bepaalde workshop, maar vind je nergens een geschikte locatie? Ook dan kan je bij ons terecht! In samenspraak met het bestuur is er misschien een mogelijkheid voor jullie. Heb je enkel een ‘ruimte’ nodig? Of misschien kunnen wij wel op zoek gaan naar mensen die een workshop kunnen geven in het thema dat jullie zoeken? Als we kunnen helpen, doen we dat graag! Neem gerust contact met ons op voor meer info.

Wanneer kan je bij ons terecht

Wij proberen op regelmatige basis workshops en activiteiten te organiseren voor iedereen. Normaal kan je in De Shack meermaals per maand terecht voor verschillende activiteiten en workshops.

De exacte data van al onze activiteiten kan je terugvinden in onze online agenda. of neem hier al een kijkje in het aanbod: